Pojez – projekt na podporu gastroturistiky

Projekt Pojez propojí osvědčené gastroslužby v regionu a turisty bude lákat na zážitky spojené s dobrým jídlem a pitím. Součástí Pojezu budou festivaly i workshopy.

„Oblast gastroslužeb se v posledních letech v našem regionu dynamicky rozvíjí. A to i přes to, že do podnikání v tomto oboru výrazně zasáhla pandemie a restrikce s ní spojené. Fungují u nás kvalitní restaurace i kavárny, farmy i výrobci lokálních produktů. Právě tyto služby a práci lidí, kteří stojí za nimi, chceme vyzdvihnout a prezentovat tak, abychom na kvalitní gastronomii nalákali co nejvíce turistů i místních. Lidé tak díky Pojezu zjistí, za kolika místními lahůdkami mohou vyrazit, uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška.

 „Díky Pojezu spojíme vše dobré, co náš kraj nabízí. Už v minulosti se tady objevil nápad podporovat regionální gastronomii. Jednalo se o projekt Jak šmakuje Moravskoslezsko. Ale tentokrát chceme tento původní nápad rozšířit, pojmout jinak a vytvořit úspěšný brand. Teď aktivněji zapojíme samotné podnikatele, kteří nám pomohou propagovat gastro v kraji. Vznikne mapa fungujících podniků a v plánu je i aplikace, která lidem zobrazí farmy, trhy, restaurace i kavárny v jejich okolí. Kvalitní gastronomii budeme prezentovat i na speciálních festivalech. Pilotní Pojez fest se bude konat už 14. května v Dolních Vítkovicích,“ popsal jednatel MS Tourism Petr Koudela.

Pojez je celoroční aktivita, která bude podporovat gastroturistiku v Moravskoslezském kraji a bude organizovat spoustu akcí. Projekt bude i pro podniky, které se do něj zapojí. „Chceme, aby se podniky mohly dál rozvíjet, takže budeme pořádat kurzy s odborníky i workshopy, na kterých si partneři budou moci předávat své know-how. Vzdělávací kulinářské lekce a kurzy pak plánujeme pořádat i pro širokou veřejnost,“ řekl majitel sítě kaváren Cokafe a zároveň manažer Pojezu Richard Mauler. 

Nyní je v Pojezu zapojeno devět podiků: Cokafe, Etáž, Fully Belly, Řeznictví u Bobra, Chilliman, Jednoduše, Maido, Mutant fast Food, Pochutnej si Bistro.

Všichni, kterým se myšlenka Pojezu líbí a chtějí být jeho součástí, se mohou hlásit na pojez@pojez.cz. „Na fungování a koncepci Pojezu bude dohlížet sedmičlenná komise. Bude se skládat ze zástupců gastra, médií, vzdělávání, kraje i krajské centrály cestovního ruchu. Chceme tak mít možnost ovlivnit směřování Pojezu v dalších letech,“ uzavřel jednatel MS Tourism Petr Koudela. 

Termíny Pojez festů:

  • 14.5. 2022   POJEZ FEST DOV (pilotní)
  • 13.8. 2022   POJEZ FEST KARLOVA STUDÁNKA
  • 3.9. 2022     POJEZ FEST OSTRAVICE

Pojez můžete sledovat také na sociálních sítích Facebook a Instagram.

Ostatní aktuality

Pojez fest 2025Gastrofestivaly Pojez 2024 – Už teď se těšíme na další rok plný chutí!Pojez fest 2025

02. 12. 2024

Pojez fest 2025Gastrofestivaly Pojez 2024 – Už teď se těšíme na další rok plný chutí!Pojez fest 2025

Pojez fest 2025Gastrofestivaly Pojez 2024 – Už teď se těšíme na další rok plný chutí!Pojez fest 2025
Pojez cooking show na Slavnostech sv. Martina v Dolním Benešově

07. 11. 2024

Pojez cooking show na Slavnostech sv. Martina v Dolním Benešově

Pojez cooking show na Slavnostech sv. Martina v Dolním Benešově
Jak vypadal letošní poslední Pojez fest?

17. 09. 2024

Jak vypadal letošní poslední Pojez fest?

Jak vypadal letošní poslední Pojez fest?